Dansstijlen

Tijdens kleuterdans staan expressie en dansplezier centraal. De allerkleinsten worden in deze lessen gestimuleerd om hun fantasie te gebruiken en op een speelse manier de mogelijkheden van hun lichaam te verkennen tijdens diverse dansspelletjes en bewegingsopdrachten. Hierin laten we de creativiteit de vrije loop en geven we elk kind de ruimte om zichzelf te ontplooien op zijn eigen tempo. Ook werken we aan muzikaliteit, coördinatie en concentratie door het aanleren van eenvoudige dansjes op de allerleukste liedjes.

Om een bepaalde structuur en kwaliteit te kunnen aanreiken, is de lessenreeks opgedeeld in verschillende leerrijke thema’s doorheen het jaar.

Préballet is een eerste kennismaking met het klassiek ballet. Naast dansplezier zijn discipline en structuur erg belangrijk in deze lessen. Onbewust trainen we een mooie lichaamshouding, lenigheid, kracht, evenwicht en coördinatie. Verder scherpen we ook de motoriek en ritmiek aan en stimuleren we een groeiend lichaamsbesef. De basispassen en -posities worden aangereikt op de tonen van klassieke muziek in een vaste structuur, maar er is uiteraard ook ruimte voor improvisatie en fantasie. Alles wordt stap voor stap opgebouwd via oefeningen aan de barre en creatieve dansopdrachten rekening houdend met de belevingswereld en het niveau van het kind. In de periode na de paasvakantie is er elk jaar een balletexamen waarop een jury de individuele vooruitgang en het huidige niveau van elke danser evalueert.

Voor deze les is het dragen van een uniform verplicht. Balletpakjes, collants en balletschoenen kunnen aangekocht worden via de dansschool. Informatie hierrond ontvang je in het begin van het nieuwe dansjaar.

Dansmix is zoals de naam al doet vermoeden een heel allround les. De focus ligt op feelgood choreografieën op de nieuwste hits, maar we besteden ook de nodige aandacht aan basistechniek, kracht, lenigheid en coördinatie. Tijdens deze lessen komen verschillende stijlen en mengvormen aan bod, wat de lessen zeer toegankelijk maakt voor leerlingen met weinig danservaring. Leerlingen kunnen in de les dansmix van alles eens proeven. Ze ontdekken hierdoor op een natuurlijke manier wat ze leuk vinden binnen dans. De docent geniet tijdens deze lessen van creatieve vrijheid, waardoor ze opgebouwd kunnen worden in functie van het niveau en de interesses van de dansers.

Een les bestaat meestal uit een losse opwarming, een extra kracht- of coördinatieoefening, het aanleren van een choreografie en een stretchmoment.

Ballet is misschien wel de meest elegante dansstijl en wordt ook gezien als de basis voor heel wat andere stijlen. Het beheersen van een goede ballettechniek kan de danser dus helpen om zich verder te ontplooien in andere dansstijlen. Deze techniek krijgt een steeds grotere plaats in de lessen en de moeilijkheidsgraad stijgt naarmate de leerlingen doorschuiven naar een hogere groep. Tijdens de les worden ook alle Franse benamingen van basispassen aangeleerd. Deze informatie komt de danser goed van pas omdat deze termen universeel zijn en ook in andere stijlen terugkomen.

Een balletles heeft meestal een vaste structuur en delen we op in verschillende segmenten. We starten altijd met oefeningen aan de barre, gevolgd door oefeningen in het midden. Dit kunnen grond- en/of combinatieoefeningen zijn. Omdat ballet een zekere souplesse vereist, werken we elke les aan lenigheid met een aantal stretchoefeningen. Al deze segmenten gecombineerd houden de spieren sterk en soepel en leren de dansers de nodige lichaamscontrole en ruimtebesef. Daarnaast verbetert ballet de concentratie, coördinatie en het evenwicht, het vergt echter wel wat discipline. De docent begeleidt de leerlingen hierin en ziet erop toe dat iedereen de technieken op een lichaamsbewuste, verantwoorde manier onder de knie krijgt. In de periode na de paasvakantie is er elk jaar een balletexamen waarop een jury de individuele vooruitgang en het huidige niveau van elke danser evalueert.

Voor deze les is het dragen van een uniform verplicht. Balletpakjes, collants en balletschoenen kunnen aangekocht worden via de dansschool. Informatie hierrond ontvang je in het begin van het nieuwe dansjaar. Leerlingen 14+ met balletervaring kunnen na overleg met de docent aansluitend op hun balletles starten met pointes.

Hiphop is een muziekstroming en bijhorende dansstijl die deel uitmaakt van de gelijknamige cultuur die ontstond in de jaren 70 in The Bronx. In de hiphoplessen leren we de grooves en basispassen die op straat werden gedanst. Omdat hiphop een dansstijl is die nog steeds evolueert, gaan we ook aan de slag met bewegingen uit substijlen zoals popping, house, locking en waacking. Al deze passen combineren we in stoere choreografieën op old school hiphopnummers, maar ook op nieuwere rapmuziek.

Naast de steps is de juiste attitude ook heel belangrijk, net zoals het nemen van de juiste accenten op de muziek. Daarom werken we tijdens deze lessen aan uitstraling en durf, muzikaliteit, bewegingen isoleren en vloeiend bewegen. Verder trainen we ook kracht en coördinatie. De docent heeft hierbij oog voor individuele ontwikkeling en ziet er op toe dat iedereen zichzelf optimaal kan ontplooien als danser.

Musical is een zeer veelzijdige les, waarin we 3 disciplines combineren. Naast choreografieën onder de knie krijgen, schaven de leerlingen ook aan hun zangtechniek en acteerprestaties. Een gezonde portie lef en enthousiasme is absoluut noodzakelijk, want expressie en groots bewegen zijn cruciaal in theater. De leerlingen dansen en zingen op bekende en minder bekende nummers uit grote en kleine musicals die de docent selecteert op basis van de leeftijd en het niveau. Daarnaast studeren ze dialogen in en kruipen ze in hun personage op scène. Dit alles gebeurt in een ontspannen, veilige sfeer zodat leerlingen niet bang hoeven te zijn om hun grenzen te verleggen en kunnen groeien en openbloeien op hun eigen tempo. De missie tijdens deze lessen? Van elke leerling een stralende musicalster maken!

Op het einde van het dansjaar presenteren de leerlingen een heuse klasmusical waarin ze hun verworven skills in de 3 disciplines tentoon spreiden.

We hebben ook musicalaanbod voor volwassenen. Leer in een gezellige, open sfeer je grenzen verleggen, plezier verzekerd!

Choreolab is er voor leerlingen die houden van een creatieve uitdaging. De les heeft een zeer originele insteek waarbij niet de techniek, maar wel het totaalconcept en de choreografie centraal staan. Leerlingen leren out of the box denken, werken aan persoonlijkheid en ruimtegebruik en exploreren nieuwe mogelijkheden zoals het implementeren van voorwerpen in beweging. Tijdens deze lessenreeks reiken we regelmatig nieuwe dansstijlen aan en dansen we op de meest uiteenlopende muziek. Dit biedt leerlingen de kans veel bij te leren op korte tijd, actief mee te denken aan concepten en hun eigen stijl te ontwikkelen.

In deze lessen worden energieke choreografieën aangeleerd op een toegankelijk niveau. Danservaring is niet vereist, feelgood is hier echt het kernwoord. In deze lessenreeks komen verschillende stijlen en mengvormen aan bod op bekende muziek. We leren basispassen op een rustig en gemoedelijk tempo en werken aan coördinatie, expressie en zelfvertrouwen in een ongedwongen sfeer.

De les bestaat uit een opwarming, choreografie en een stretchmoment.

Zumba is een cardio fitnessprogramma waarbij plezier een grote factor is. De oefeningen zijn gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dansstijlen zoals salsa en samba. Op de vrolijke muziek waan je je meteen op vakantie. Niks is echter minder waar, want tijdens deze swingende workout verlies je menig zweetdruppeltje en verbrand je heel wat calorieën. Zumba is ideaal als ontstresser na een lange dag werken en is een heel toegankelijke discipline, ook voor mensen zonder ervaring. Er heerst altijd een gezellige sfeer en het groepsgevoel werkt heel motiverend.

De les is opgebouwd uit verschillende eenvoudig te volgen routinecombinaties op Zuiderse muziek, begint met een warm-up en eindigt met en cooldown. Vergeet je handdoek en je water niet, want het zal warm worden!

(Onze docent heeft de nodige certificaten en licenties om Zumba te kunnen geven)

Als danser doe je er goed aan om naast het werken aan lenigheid en techniek je kracht goed op peil te houden. Dance workout combineert bodyweight oefeningen voor verschillende spiergroepen op opzwepende muziek. Het is een stevig fitnessprogramma voor het hele lichaam, volledig afgestemd op wat dansers nodig hebben om hun lichaam in vorm te houden. Verwacht dus geen ingewikkelde choreografieën of complexe techniekoefeningen. De workout is ontworpen om dansers te ondersteunen, hun spieren te verstevigen om hun prestaties in de danszaal te verbeteren en hun kans op blessures te verkleinen. Je bent natuurlijk ook welkom als je geen danser bent en eens goed wil zweten!

De les bestaat uit een warmup, oefeningenreeks voor buik-, arm-, rug- en beenspieren, een kleine choreo en een stretchmoment.

Yoga is meer dan een fysieke workout. De eeuwenoude discipline ontstond 5000 jaar geleden in India en betekent zoveel als het verbinden van lichaam en geest. Dit doen we door ons bewust te worden en gebruik te maken van onze ademhaling terwijl we onszelf in verschillende houdingen brengen. Het beoefenen van yoga versterkt en verlengt de spieren, verbetert de houding en zorgt ervoor dat je lichaam flexibeler wordt. Naast deze fysieke voordelen, is yoga ook goed voor het mentaal, emotioneel en spiritueel welzijn. Het kan namelijk stressklachten verminderen en is een ideaal moment om alles even los te laten.

Er bestaan heel wat verschillende vormen van yoga. Onze docent werkt eclectisch en kiest ervoor om houdingen en technieken uit verschillende vormen te combineren tot 2 verschillende lessen. De dynamic flow is een actievere les waarin houdingen elkaar sneller opvolgen en is er voor mensen die hun lichaam graag wat meer uitdagen. De easy flow is een rustige les en laat toe om dieper in houdingen te gaan. Deze les is ideaal voor beginners. De docent spreekt iedereen in de verschillende houdingen en corrigeert individueel waar nodig voor een correcte uitvoering.

Wij voorzien voor deze lessen matjes en yogablokjes. Je mag zelf ook altijd je eigen mat en materiaal meebrengen.

Paaldans is een mengvorm van acrobatiek en dans waarbij verschillende figuren gedanst worden rond een verticale paal. De sport combineert sensuele, sierlijke en krachtige bewegingen die we vloeiend uitvoeren. Tijdens de lessenreeks zullen heel wat figuren aan bod komen. De docent zal de moeilijkheidsgraad rustig opbouwen en differentiëren op individueel niveau zodat iedereen op zijn eigen tempo kan groeien. Omdat paaldans een bepaalde kracht en lenigheid vereist, beginnen we de les met een poweropwarming en stretch. Tijdens de lessenreeks zal je merken dat je spieren sterker en soepeler worden. Paaldans verbetert bovendien het uithoudingsvermogen en ritmegevoel en het boost je zelfvertrouwen. Uitdagend is het zeker ook, en blauwe plekken en spierpijn horen er bij. Laat dit je zeker niet afschrikken om deze prachtige sport te proberen!

Om optimaal grip te hebben op de paal raden wij aan om voor deze lessen een korte short en t-shirt of topje te dragen.

Jong geleerd is oud gedaan! In de les polekids leren kinderen op een speelse manier kennis maken met de mogelijkheden van een danspaal. Klimmen en klauteren maar!

Heb je al wat tricks en spins aan de paal onder de knie en wil je die leren verwerken in een choreografie? Dan is deze les iets voor jou! Tijdens deze lessen ontdekken we paaldans echt als een dansstijl en leren we begrijpen hoe veelzijdig we de aangeleerde figuren kunnen inzetten. De docent biedt geregeld choreografieën aan in verschillende dansstijlen waarbij de paal telkens een rol heeft. Het gaat hier verder dan de techniek, je leert danspassen rond en naast de paal vlot combineren en legt ook telkens de juiste emotie in de dans. Sensueel, vrolijk of juist heel breekbaar? In deze lessenreeks leg je gegarandeerd kanten van jezelf bloot die je nog niet kende. Ideaal als je van dans houdt en op zoek bent naar een originele uitdaging of net dat tikkeltje meer.

Om optimaal grip te hebben op de paal raden wij aan om voor deze lessen een korte short en t-shirt of topje te dragen.

Jazz is een swingende, geaarde dansstijl met een veelzijdig karakter waarbij de kunst van het bewegen centraal staat. Het is daarom een populaire stijl in theater en film. De structuur lijkt op die van klassiek ballet vermengd met elementen uit moderne dans en Afro-Amerikaanse dans. Typische jazzkenmerken zijn de losse, ‘jazzy’ bewegingen en isolaties van aparte lichaamsdelen zoals hoofd, schouders, romp en bekken. Naast het leren beheersen van de techniek, leren we choreografieën aan op verschillende muziekgenres. Jazz ontwikkelt vaardigheden op vlak van kracht, lenigheid, coördinatie, uithoudingsvermogen, muzikaliteit en zelfexpressie. Deze lessen zijn dan ook een aanrader voor iedereen die van dansen houdt en graag creatief en fysiek wordt uitgedaagd.

Een jazzles bestaat uit verschillende onderdelen waaronder techniekoefeningen in het midden en vanuit de diagonaal, choreografie en stretching.

In de zoektocht naar andere bewegingsvormen dan klassiek ballet ontstonden doorheen de tijd verschillende individuele danstechnieken die als verzamelnaam moderne en later hedendaagse dans kregen. De ontwikkeling van Modern/Hedendaags verliep parallel met die van Jazz. Net als Jazz is Modern/Hedendaags een eclectische en geaarde stijl, het heeft echter geen vast bewegingspatroon. De dansbeleving en interpretatie van bewegingen staan centraal. Het lichaam wordt hierbij als expressief communicatiemiddel gezien. De techniek is gebaseerd op het benenwerk van klassiek ballet gecombineerd met moderne losse bewegingen met de romp. Verder maken vloerwerk en improvisatie een belangrijk deel uit van hedendaagse dans. In moderne choreografieën vinden we vaak ruwe menselijke emoties terug. Ze zijn ook dynamisch door onvoorspelbare ritmes, snelheden en richtingen. In deze lessen leren we ons uitdrukken in beweging en werken we aan vaardigheden zoals muzikaliteit, creativiteit, rompflexibiliteit, balans en het maken van lijnen en vormen.

Een modern/hedendaagse les bestaat uit verschillende onderdelen waaronder sprongen, draaien, vloerwerk, improvisatieopdrachten, choreografie en stretch.

Modern/Jazz is een les voor dansers 6-9 en 9-12 jaar waarin we elementen uit zowel Jazz als Modern combineren. De leerlingen maken kennis met basis vloerwerk, draaien en sprongen, maar ook met isolaties van individuele lichaamsdelen. Ze werken aan kracht en lenigheid en leren emotie uit te drukken en een verhaal te vertellen met hun dans. In deze lessen kunnen jonge dansers van beide stijlen proeven en ontdekken wat hun voorkeur wegdraagt. Ze ontwikkelen bovendien een brede waaier aan danstechnieken en kunnen nadien zonder problemen doorstromen naar de lessen Jazz en/of Modern/Hedendaags.

Deze lessen bevatten meerdere techniekoefeningen op niveau van de leerlingen, choreografie en een stretchmoment.

Deze gloednieuwe les zal maandelijks plaatsvinden op vrijdag en is er speciaal voor 18-plussers die studeren of werken en zin hebben om hun dansschoenen terug aan te trekken. Deze lessenreeks is bedoeld voor volwassen dansers met danservaring die zichzelf willen uitdagen. De techniek en choreografieën zullen dus van een hoog niveau zijn en aan een stevig tempo gegeven worden. We perfectioneren ons in verschillende stijlen op uiteenlopende muziek zonder natuurlijk het dansplezier uit het oog te verliezen. Ben jij klaar voor de challenge?

Close Menu